Що е то Мениджър Щастие? Щастието има ли нужда от Мениджър?

Стресът владее нашия ден. Стресът е навсякъде. В офиса, на улицата, в училище, в метрото, в магазина, в новините, навсякъде. Отиваш на изследване – казват ти, че стресът е причината за това, което ти се случва. Всички адресираме проблемите и усложненията в съвременния живот към стреса. Търсейки спасение в сигурността и комфорта на миналото обикновено казваме, че нашите баби и дядовци не са живели в стрес и затова са били здрави и щастливи.

Какво правим, за да се справим с този стрес навсякъде около нас? Ходим  на йога, опитваме се да медитираме, разхождаме се в природата, пътуваме, споделяме с приятели. Това са само част от добрите методи, с които можем да се опитаме да се разтоварим от хроничния стрес. Някои хора прибягват до друго – повишена консумация на алкохол, упойващи субстанции и др. под. Няма да тръгвам в тази посока, а ще се върна към въпроса, който зададох в началото на статията – какво всъщност е Мениджър Щастие и защо е важен?

Мениджър Щастие е преобразуване на концепцията за управление в областта на човешките ресурси, като се фокусира върху удовлетворението и цялостното добруване на служителите. Той е отговорен за създаването на работна среда, която насърчава щастието, мотивацията и психологическото благополучие на екипа.

Защо щастието има нужда от мениджър?

Синдромът на бърнаут или професионално „прегаряне“ е вече толкова разпространен, че е време фирмите да започнат да отчитат неговото влияние върху ефективността на хората и екипите. Производителността на труда отдавна вече не се поддава на изчисление с простои математични способи. „У“ хора, работили „Х“ часове дават „Z“ резултат. Не, това не е валидно ! Важно е как работят хората, как се чувстват докато работят и от това зависи колко резултат допринасят в крайна сметка.

Хората виждат ли смисъл в това, което правят, одобряват ли начина, по който се случват нещата в компанията, припознават ли фирмената култура? Това са новите променливи в бизнеса. Предпочитанията на хората. Днес заплати, бонуси и допълнителни придобивки са повече от минимума, за да може да каже една компания, че се грижи за хората си. Грижата за хората налага да се осигуряват обучения, да се подкрепя развитието на хората, да се осигурява среда и комуникация, щадяща менталното здраве на хората и т.н. и т.н.

Представете си екип, в който служителите са мотивирани, щастливи и ангажирани с работата си. Такава работна среда не само води до по-висока производителност и качество на работата, но и създава по-приятна и здравословна атмосфера за всички. Всеки от нас е изпитвал този искрен позитивен заряд за новия ден и новите предизвикателства в офиса, когато средата там е позитивна и подкрепяща, когато имаме вдъхновяващ лидер, който да ни води, когато знаем, че приносът ни е ценен и се отчита. Когато сме видени.

Позитивна работна среда, в която се чувстваш подкрепен и видян е задачата на Мениджър Щастие.

Един от ключовите аспекти на ролята на Мениджър Щастие е създаването на баланс между работния и личния живот на служителите. Това може да включва въвеждане на гъвкаво работно време, предоставяне на възможности за развитие и обучение, както и насърчаване на здравословни навици като спорт, разходки в природата и др.

83% от милениалите смятат, че балансът между професионалния и личния живот е най-важният фактор при избор на работодател.

Освен това, Мениджър Щастие играе важна роля в разрешаването на конфликти и проблеми на работното място, както и в създаването на позитивна и подкрепяща култура на сътрудничество.

Между 60% и 80% от всички трудности в организациите произтичат от обтегнати отношения между колегите, а не от дефицити в уменията на отделния служител или мотивацията

Мениджър Щастие се превръща в ключов фактор за успешното функциониране на всеки екип или организация. Той не само създава условия за щастливи и мотивирани служители, но и допринася за постигането на бизнес целите и успеха на компанията. Запознайте се повече с ролята на Мениджър Щастие и как тя може да подобри ефективността и удовлетвореността на вашия екип, като се свържете с мен и следите блога на HappinessManager.bg.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *